Pri krono prehrani je zajtrk najpomembnejši obrok. Ta obrok ves dan vpliva na vse celične funkcije v organizmu. Možne so številne kombinacije hrane, ni pa omejevanja v količini.

Krono kruh

Sestavine:

  • 200g ajdine moke
  • 200g ovsene moke
  • 100g katerekoli druge moke
  • 1 prašek za pecivo (lahko iz vinskega kamna)
  • malo sode bikarbone
  • 4 žlice olivnega olja
  • pol žlice kumine
  • 1 žlica lanenih semen
  • malo rožmarina
  • pol litra vode

Umešati sestavine in jih pustiti čez noč, da fermentirajo. Pečico segreti na 250 °C, vliti zmes v keramično posodo in peči 30 minut.

Krono lepinja

Sestavine:

  • 2 dcl polnozrnate ovsene moke
  • 2 dcl polnozrnate ržene moke
  • 2 dcl mineralne vode
  • 1 žlička maščobe ali 2 žlici olja
  • 1 prašek za pecivo (lahko iz vinskega kamna)
  • sol
  • lahko se dodajo različna semena

Merica je kozarec kislega mleka (2dcl). Vse sestavine umešati, z žlico formirati lepinje in postaviti pekač. Segreti pečico na 200 °C in peči 10 minut.

Tahini

Sestavine:

  • skodelica oluščenih sezamovih semen
  • 2 žlici olivnega olja
  • malo soli
  • malo limone

Sezamova semena počasi popecite na počasnem ognju (bodite previdni, ker se lahko hitro zažgejo). Ko se shladijo, jih v mešalniku zmešajte s preostalimi sestavinami in jih mešajte dokler ne dobite željene gostote (lahko dodate olivno olje po želji).

Če uporabljate neoluščeno sezamovo seme, prvo ga namočite v vodi in ga po tem pretlačite, da se znebite lusk. Taka semena namočite v vodo, da se loči seme od lupine, ker lupine potonejo na dno in je lahko narediti selekcijo.

Namaz iz sira, tahinija in čičerike

Sestavine:

  • 3 žlice skute
  • 1 žlička domačega tahinija
  • 1 žlic lanenega olja
  • 3 žlice grobo mlete čičerike

Vse sestavine dobro premešamo in namažemo na krono kruh.

Poljubčki

Sestavine:

  • 100 g ovsene moke
  • 100 g ržene moke
  • 100 g integralna pšenične moke.
  • 80 g ajdine moke
  • 2 dl mineralne vode
  • 2 žlice limoninega soka
  • 5 žlica malinovega olja
  • malo praška za pecivo
  • žličica sode bikarbone
  • sol
  • žlica mletih lanenih semen
  • žlica mletih sončničnih semen
  • 1 beljak

Nadev:

  • 200 g svežega sira ali skute
  • 300 g špinače

Vse suhe sestavine zmešati, dodati beljak, olivno olje, limonin sok in mineralno vodo. Umešati gladko testo, premazati oljem, postaviti v oljem namazano posodo, pokriti z vlažno krpo in pustiti stati 2 uri na sobni temperaturi. V tem času skuhati špinačo, jo odcediti in v mešalniku zmešati z nadevom.
Iz razvaljanega testa s kozarcem izrežite kroge, v sredino kroga položite nadev, vse lepo prepognite (da nadev ne teče ven), postaviti na namazan pekač in peči na 180 stopinj cca 25 min.

Najboljši čas za kosilo je štiri do pet ur po zajtrku. Kosila ni treba izpuščati, ker z njim napolnimo baterije in dobimo energijo, ki jo potrebujemo do konca dneva.

Kvinoja

Sestavine:

  • kvinoja
  • glavica čebule (ali mlade čebule ali pora)
  • ½ kg očiščene špinače (ali zelja ali blitve)
  • česen
  • mleta paprika

Kvinojo skuhamo v razmerju 1:3. Dušimo čebulo, ali mlado čebulo s perjem ali por na dveh žlicah olja in malo vode. V ½ očiščene, na hitro pokuhane špinače, zelja ali blitve, dodamo čebulo, 2-3 stroka česna, mleto papriko in dušimo. Na koncu vmešamo v skuhano kvinojo. To je lahko odločna priloga k piščančjem mesu.

Navadno kosilo

Sestavine:

  • svinjski file
  • začimbe po želji: sušen peteršilj, česen, paprika, sredozemske začimbe iz suhih zelišč
  • sol

Priprava:

Svinjski file povaljamo v različnih začimbah po željah in okusu. Segrejemo pekač za žar, prilijemo malo vode in malo masti ter dušimo, da voda izpari in meso porumeni.
Ko je meso pečeno, ga narežemo na manjše koščke in ga uživamo s solato.

Primer mešanice solat:
Zelena solata, rdeči radič, endivija, rukola: oprati, ocediti in dobro zmešati. Postaviti v posodo želeno količino solate, dodati češnjev paradižnik narezan na polovičke, dodati nekaj nasekljanega avokada, pol pesti sončničnih in bučnih semen, dodati 1-2- nasekljana stroka česna. Solato preliti s prelivom, ki vsebuje: limonin sok, hladno stiskano oljčno olje, baziliko, ¼ žličke gorčice, malo popra in malo soli.

Ržene testenine

Sestavine:

  • ržene testenine
  • skuta
  • malo pršuta
  • ajvar
  • lanena semena
  • bučna semena
  • sezam
  • sušeni peteršilj

Priprava:

Testenine skuhamo v slani vodi. Precedimo. Dodamo pretlačeno skuto, na koščke narezan pršut in žlico ajvarja. Posujemo z nekaj semeni sezama, lana, bučnimi semeni in nekaj sušenega peteršilja.

Cvetača

Sestavine:

  • srednja glavica cvetače
  • ½ kg mletega mesa (po izbiri)
  • česen
  • čebula
  • por
  • suhi peteršilj
  • malo origana
  • poper
  • mleta paprika

Preliv:

  • himalajska sol
  • 1 jajce
  • mineralna voda
  • začimbe po želji

Priprava:

V slani vodi 5 minut kuhamo očiščeno cvetačo. Nato jo odcedimo in večje cvetačne veje prepolovimo. V posodo dodamo čebulo na malo maščobe in zalijemo z vodo. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso in še malo pustimo na ognju. Na koncu dodamo še začimbe.
V ognjevarni posodi vrstimo cvetačo v cvetih, nato meso in zgoraj ponovno cvetačo. Zalijemo s prelivom. Pečemo, da voda povre, okoli 30 do 45 minut na 220 stopinj Celzijevih.

Polnjene bučke

Sestavine:

  • 4 bučke
  • ½ kg mletega telečjega mesa
  • čebula
  • 2 paradižnika
  • malo parmezana
  • sol
  • poper

Priprava:

Bučke operemo, razrežemo na polovice in odstranimo semena. Čebulo popražimo na malo maščobe, dodamo meso in vse skupaj dušimo z malo vode. Ko je zmes pripravljena, jo odstavimo z ognja in jo pustimo, da se malo ohladi. Pripravljene bučke nadevamo s pripravljenim nadevom na katerega položimo na kroge narezane paradižnike in čez njega malo parmezana. Pečemo v ogreti pečici cca 30 minut (da se bučke zmehčajo) na 220 stopinj Celzija.

Zvečer se začne obdobje počitka organizma in je zato najboljša izbira hrane za večerjo lahko prebavljive beljakovine in solate, neškrobna zelenjava, ki je bogata z vlakninami.

Filet trske ali osliča

Sestavine:

  • 1 filet trske
  • 1 por
  • 1 bučka
  • 1 večja paprika
  • začimbe: poper, sol, česen v prahu
  • kurkuma

Priprava:

Ribo posušimo s papirnato brisačo in jo pečemo v ponvi za zar. V isti ponvi za žar prepražimo por, papriko in na koncu še bučko, da ostane hrustljava. Dodamo kurkumo, česen v prahu, sol, poper in po potrebi zalijemo z malo vode.

Ko je jed gotova, jo postavimo v keramično posodo, najprej damo zelenjavo, nanjo damo praženi filet ribe in čez vse polijemo zmes oljčnega olja, limoninega soka, česna in drobnjaka. Pečemo v pečici 15 min na 150 stopinj Celzijev.

Solata iz špargljev

Sestavine:

  • 40 dag divjih špargljev
  • 4 jajca
  • 4 dag posušenih paradižnikov
  • malo soli
  • 0,5 dl oljčnega olja

Priprava:

Špargljem odstranimo spodnji leseni del. Zgornji mehki del narežemo na koščke dolžine 2 – 3 centimetre, jih blanširamo, odcedimo in jim dodamo začimbe, dokler so še topli. Kuhana jajca narežemo na tenke ovale in jih dodamo v začinjene šparglje. Pred serviranjem na mizo posujemo s posušenimi paradižniki narezanimi na tenke rezance in pokapamo z olivnim oljem.

Losos iz pečice

Sestavine:

  • filet lososa
  • olivno olje
  • sok 1 limone
  • sol
  • začimbe po okusu

Priprava:

Filet lososa posušimo s papirnato brisačo in položimo na peki papir v posodo za pečenje. Zmešamo olivno olje, limonin sok, sol in začimbe po okusu (npr. česen in poper) in s to mešanico polijemo ribo. Peki papir zapremo i pečemo cca 20 minut na 180 do 200 stopinj Celzijev.